Púzdro na japonskú pílku

V jednom čínskom obchode som objavil šikovnú malú japonskú pílku. Japonské pílky sú super, lebo majú veľmi čistý rez. Hlavný rozdiel oproti našim európským pílam je v tom, že do dreva zaberajú pri ťahaní a nie pri tlačení. Možno aj z tohto dôvodu môže byť čepeľ tenšia a presnosť rezu je vyššia.

japonská pílka s dreveným púzdrom

Pílku predávali bez nejakého púzdra. Ja som si na ňu spravil drevené púzdro, vďaka ktorému ju môžem bezpečne zobrať so sebou, kam budem potrebovať.

Toto sú parametre, ktoré uvádzal e-shop:

MaterialSK5 High Carbon Steel
ColorSilver
HandleWood
Size12 Inch
Width32mm
Total Length300mm
Blade Length143mm
Blade Thickness0.6mm

A toto sú detialnejšie obrázky

Púzdro na pílku

Púzdro som zhotovil zo smrekovej lišty. Bol to odrezok z niečoho, nie je podstatné z čoho. Dĺžka aj šírka sedeli presne tak, že som ani nepotreboval nič merať. Len som lištu rozrezal na polovicu a obkreslil som si obrys pílky. Stačilo by obkresliť iba na jednu stranu, lebo iba jednu stranu treba zadlabať.

Hĺbku zadlabania spravíme iba na hrúbku čepele, nie viac. Cielom je, aby pílku šlo z púzdra vytiahnuť, ale aby pílka nevypadla z púzdra sama. Ja som si pre dlabanie do presnej hĺbky vyskúšal môj nový nástroj. Neviem ako sa presne ten nástroj volá (možno kocúr?), ale po anglicky je to Routing plane.

Po vytvorení priehlbiny na jednej strane púzdra som už púzdro iba zlepil lepidlom na drevo.

Aby dostalo púzdro krajší vzhľad, opálil som povrch teplovzdušnou pištoľou. Potom už iba natrel olejom na drevo (aj zvnútra) zaradil pílku do zbierky medzi ostatné japonské pílky.

OK, nie je to iba zbierka píl na ukážku. Tie píly aj používam a mám ich veľmi rád, lebo sa s nimi veľmi dobre pracuje.

Jeden názor na “Púzdro na japonskú pílku

  1. Spätné upozornenie: Výroba drevených tyčiek na stolovej píle | Blog Ľubomíra Hosta

Nie je možné pridávať komentáre.