Ty si z toho robíš kozy?

Áno, robím si, zo smrekových dosiek kozy. 😀

hotová pracovná plocha

Keďže zatiaľ nemám k dispozícii dostatočne veľkú dielňu, ale napriek tomu som sa chcel pustiť do výroby trošku väčšieho nábytku, potreboval som si vyriešiť problém s dostatočne veľkým pracovným stolom. Ako jedno z riešení bolo spraviť si kozliny, alebo kozy, na ktoré by som mohol položiť nejaké dosky a takto som dokázal pracovať.

Jednoduché kozy sa dajú kúpiť (aj som si také lacné maliarske kúpil), ale tie sa nedajú výškovo nastaviť a ani nie sú dostatočne pevné. Ale aspoň sú super skladné. Na trávniku je ich trošku problém dostať do rovnakej výšky, taktiež mať na tom chytenú dosku a hoblovať ju veľmi nejde, lebo kozy si chodia hore dolu ako sami chcú.

Na internete som našiel veľké množstvo typov. Niektoré boli veľmi zaujímave, ale príliš komplikované na výrobu. Alebo sa nedali výškovo nastaviť. Teda nie len výškovo. Ale do budúcna by som chcel vedieť vytvoriť aj rovinnú plochu. To bez toho, aby sa každý roh pracovnej plochy dal výškovo nastaviť samostatne, proste nejde.

Až som prišiel s takýmto riešením.

Takto vyzerajú moje kozliny schématicky:

schématické znázornenie – pohľad zboku

Dve rovnaké dosky hrúbky 10×2.5 cm sú zapílené pod malým uhlom. Neviem koľko, ale možno cca 15°. Na stolovej píle máte takýchto 8 kusov (na dve kozliny) narezaných za pár minút. Dosky si najprv odrežte trošku dlhšie, odhadom asi 90 cm. Finálnu dĺžku si skrátite na koniec, keď si trafíte dobrú výšku kozliny. Tie moje sú vysoké asi 73 cm.

Potom s troškou geometrie a skúšania si spravíte dieru na skrutku. Aj keď to na schéme tak nevyzerá, ale diera je presne v pozdĺžnej osi každej dosky. Proste do stredu. Je to tak preto, aby vám potom na oboch doskách po zapílení zárezu zhora vyšli rovnako hrubé zuby.

Horný zárez je široký presne na hrúbku obyčajnej stavebnej dosky, teda cca 25 mm. Keby sa nohy kozliny chceli od seba rozísť (ale stlačiť dokopy), horná doska tomu zamedzí. Tá je stlačená v záreze ako v klieštine – nožniciach. Možno časom niektorá doska povolí a praskne, ale už mi to takto drží už niekoľko mesiacov a zatiaľ sa to nepohlo. Ak by aj, tak oprava bude veľmi jednoduchá. Lepidlo, skrutka a ide sa ďalej. Alebo preplátovanie z preglejky.

Horný zárez riešte až úplne na koniec. Najprv si spravte takéto A-čka, spojte dve dokopy a vytvorte základ kozy. Proste takto nejako. Ja som to zvládol aj v mojej malej dielničke na mojej vlastnoručne vyrobenej hoblici:

Horný zárez som zarezal kmitkou. Dobrá kmitka zvládne prerezať dve smrekové dosky naraz ako nič.

Zárez u mňa skončil až tesne nad skrutkou. Ale drží to. A ako vidno na ďalších fotkách, vyriešil som aj problém s výškovou nastaviteľnosťou veľmi jednoducho. Kedže je zárez hlboký, tak sa dá pod dosku zasunúť klin a tým výška dosky upraviť.

Ako si môžeťe všimnúť, použil som zatlḱaciu maticu a skrutku M8. Nepotrebujem podložku pod maticu z druhej strany a na povolenie a dotiahnutie mi stačí takto jeden inbusák.

Jeden názor na “Ty si z toho robíš kozy?

  1. Spätné upozornenie: 4x láska k drevu – drevená hoblica | Blog Ľubomíra Hosta

Nie je možné pridávať komentáre.