Výroba drevených tyčiek na stolovej píle

Rúčka z metly je výborný polotovar na výrobu rôznych nožičiek a rúčok. Má však jednu veľkú nevýhodu: robí sa iba niekoľko málo odlišných priemerov a iba zo smrekového či bukového dreva.

Ale ak máte stolovú pílu, viete si vyrobiť prípravok, s ktorým bude výroba tyčiek alebo valčekov z ľubovoľného dreva a v rôznych priemeroch pre Vás hračka. Stačí si pripraviť niekoľko rôznych dier.

prípravok na výrobu drevených tyčiek

Základ tvorí dubová laťovka hrúbky 40 mm výšku ani dĺžku neviem, ale povedzme že výška cca 80 mm. Ja som použil odrezok, ktorý sa mi doma váľal, odkedy som dokončil drevený obklad na kozube.

V tomto tvrdom dreve si navŕtame najprv väčší priemer (v mojom prípade 32 mm), potom menší priemer (22 mm). Dôležité je, aby boli tieto otvory súosé. Zárez v hranole som si pripravil tak, že som položil hranol na sane stolovej píly pod uhlom 10º a kúsok som zarezal. Trafiť sa treba do rohu vǎcšieho otvoru (resp. kúsok pred), ako je na obrázku.

Základnú dosku tvorí preglejka hrúbky 8 mm. Ostatné rozmery neviem, nemeral som. Len som priložil od oka na pílu a poznačil si ceruzkou, kde mám drážky na stole píly. Ak budem robiť nabudúce niečo podobné, použijem hrubšiu preglejku. Takáto tenká sa pôsobením síl dosť prehýba.

Nasucho si priložíme preglejku na stôl tak, aby sme mali presah ponad drážky na oboch stranách. A nasucho tiez položíme dubový hranol. Zárez v hranole si položíme na kotúč píly, čo nám vymedzí polohu. Obreslíme si polohu hranola na základovej preglejke.

Po takejto príprave môžeme tieto dva diely spolu zlepiť. Ak si dobre všimnete, zospodu je hranol zakolíkovaný tromi drevenými kolíkmi. Nepoužil som skrutky, aby ani náhodou nedošlo k tomu, že do nej niekedy zarežem pílou.

Kedže som šťastný majiteľ klincovačky (nie je nutné ju mať), zlepené som to mal mega rýchlo. Natriete lepidlom dve časti, strelíte pár sponiek/klincov (áno, nemám v doske skrutky, ale 3 tenké sponky tam nakoniec sú) a rovno vŕtate 3 diery na kolíky, ktoré tiež rovno zalepíte.

Kolíky som odrezal veľmi šikovnou malou japonskou pílkou.

prípravok na výrobu drevených tyčiek
pohľad spredu
pohľad zospodu

Potom som už iba navŕtal otvory na skrutky.

Do drážok na stole píly zasuniem matice (hľadajte „T-track nut“, lebo slovenský názov neviem, kúpil som v Číne), zaskrutkujem skrutku M8 s podložkou a krídlovou maticou a po dotiahnutí sa prípravok na stole už ani nepohne.

Za inšpiráciu, ako prípravok vyrobiť, ďakujem Jaroslavovi Páslerovi.

A takto sa darilo robiť drevené tyčky mne: