Nohy na stolársky stôl

V predchádzajúcej časti sme si vyrobili pracovnú plochu na náš pracovný stôl – hoblicu. V dnešnej časti sa Vám pokúsim ukázať spôsob, ako vyrobiť presné masívne drevené nohy v domácich podmienkach. Je to vcelku výzva. Chýbajúce technické vybavenie musíte nahradiť svojou vynaliezavosťou.

lepenie masívnych drevených nôh na stôl

Masívne drevené nohy

Výrobe nôh na stôl predchádzala trošku väčšia príprava. Dôvodom boli požiadavky, ako má môj pracovný stôl vyzerať. V hlave som po pozretí niekoľko desiatok videí o výrobe takej hoblice už mal pomerne jasnú predstavu.

Takto by vyzera moja hoblica snov:

  • aspoň dva stolárske zveráky
  • veľa poderákov
  • masívna a pevná, aby sa človek do nej mohol „oprieť“ náradím
  • univerzálny zverák na prednej nohe
  • jednoduchý design, ktorý sa dá jednoducho vyrobiť
  • možnosť rozširovať do budúcna.

Ak hľadáte aj vy informácie o pracovných stoloch, možno sa vám bude páčiť táto zbierka videí, ktorú som pre vás pripravil

Bolo jasné, že vyrobiť dostatočne masívne nohy v obmedzených podmienkach nebude také ľahké. Ani rezivo som nevedel kde zohnať. Nakoniec som prišiel s takýmto nápadom: keď zlepím 5 vrstiev preglejky hrúbky 18 mm, vznikne masívny hranol. Celú konštrukciu budem riešiť postupne. Najprv ľavú stranu, potom pravú. Prepoja sa nakoniec. Jednu stranu si spravím tak, že bočnica bude veľké písmeno H, ktoré tiež vznikne postupne. Najprv jedna noha, potom druhá, potom prepoj medzi nimi.

predstava o hoblici

Použitím preglejky som sa vyhol ešte jednej veci, na ktorú som si zatiaľ veľmi netrúfal – vytváraniu presných spojov medzi hranolmi. Proste som to vyriešil tak, že narezané kúsky preglejky automaticky vytvárali čap a dieru, takže som sa vyhol dlabaniu. A ešte jedna požiadavka bola pre mňa kľúčová – aby predná strana nohy lícovala s čelom pracovnej dosky. Prečo, sa ukáže neskôr.

Po prepočítaní som si to navrhol tak, že som veľkoformátovu dosku preglejky 18 mm narezal kotúčovou pílou na pásy široké 98 mm, takže odpad z dosky 1520×1520 bol minimálny (1520 : 15 = 101 mm mínus hrúbka kotúča = 98 mm). Zároveň 18×5 = 90 mm, čiže noha 98 x 90 je takmer štvorec.

Takže z takýchto vrstiev sa zlepia nohy

A takto vyzeralo lepenie. Tuto svoriek bolo vždy málo, takže som trošku optimalizoval a po zlepení druhej nohy som ju prvú zlepenú nohu zo svoriek uvoľnil a stiahol dve nohy svorkami naraz. Keď takto lepíte viac vrstiev, tak aj lepšie vidno prípadnú odchýlku od kolmice.

Teda nakoniec to je takmer štvorec, lebo hrany preglejky som po zlepení zrovnal na hoblovačke. Všimnite si, že som zatiaľ nelepil stredovú priečku. Tú som iba mal pripravenú pre lepenie neskǒr. Keby som si ju lepil teraz, musel by som riešiť presný rozostup medzi nohami (aby lícovali nohy s prednou aj zadnou hranou stola) a zároveň ich kolmosť. To by bolo komplikované, lebo ešte som nemal ani pripravené zámky pre osadenie nôh do stola.

Profi hoblice majú nohu osadenú do stola takýmto typom zámku

osadenie nohy na profi hoblici

Toto si raz možno vyskúšam spraviť, ale zatiaľ nie. Ja som hlavne nechcel narušiť prerezávaním moju peknú hladkú a rovnú hranu stola (áno, použil som hotovú bukovú špárovku).

Takže kým mi moje zlepené nohy schli, tak som špekuloval, aký typ zámku na nohe spravím. Najjednoduchší by bol obyčajný štvorec, pretože by sa mi ľahko dodržalo lícovanie nohy s bočnou hranou stola. Ale taktiež som chcel môjmu stolu pridať niečo výnimočné a napríklad nejako vyjadriť moju lásku k drevu.

Vymyslel som si nakoniec takýto čap. Taký som bol natešený, že som aj zabudol spraviť aspoň pár fotiek. Ale nevadí. Toto bol výsledok

Prvý srdcový čap sa mi podarilo takto dostať dovnútra

Jeden názor na “Nohy na stolársky stôl

  1. Spätné upozornenie: 4x láska k drevu – drevená hoblica | Blog Ľubomíra Hosta

Nie je možné pridávať komentáre.