Homemade hoblica – pracovný stôl a láska k drevu

Jeden z mojich koníčkov je majstrovanie, alebo ak chcete kutilstvo. Ale ak chcete niečo vyrobiť, nedá sa to bez poriadneho pracovného stola. Dobrý pracovný stôl dokáže silno ovlyvniť vašu pohodu pri práci.

Veľa rokov som všetky svoje výtvory tvoril na provizórnom stolíku z drevotrieskových dosák. Vlastne ten stolík bol vedľajší produkt pri výrobe vstavanej skrinky v predsieni. Jeho veľká výhoda bola, že bol malý, skladný a prenosný. Taktiež sa pod pracovnú dosku dala namontovať kotúčová píla, takže som ho používal aj ako malý cirkuláčik.

Jeho ľahkosť bola ale zároveň jeho veľká nevýhoda. Nebol dostatočne stabilný na to, aby ste si do neho niečo upli. Drevotrieskové dosky pri každom údere kladiva (alebo pri používaní píly) strašne rezonovali. A tak som sa začal postupne poobhliadať po niečom stabilnejšom.

Na youtube som napozeral veľké množstvo videí, ako si vyrobiť masívny pracovný stôl – hoblicu. Postupne som si vytváral predstavu, ako by mal môj stôl snov vyzerať. Čím viac som mal toho naštudovaného, tým viac som vedel, že si budem musieť hoblicu vyrobiť sám.

Ceny profesionálnych hoblíc, ktoré by sa mi pozdávali, sa pohybujú veľmi vysoko. Možno si raz spravím takú radosť, zatiaľ ma stolárčina a truhlárčina neživí, takže bolo pre mňa lepšie si skúsiť taký stôl vyrobiť.

Takže aké boli moje požiadavky:

  • masívna pracovná doska
  • masívne a stabilné nohy
  • cenová prístupnosť
  • schopnosť vyrobiť so základným náradím
  • dostatočná rovinnosť pracovnej dosky
  • možnosť uchytiť asi 2 stolárske zveráky
  • možnosť rozširovať do budúcna

Pracovná doska

Ako základ pracovnej dosky ma napadlo využiť masívnu pracovnú dosku pre kuchynské linky. Mal som takú dosku z môjho bývalého stola, ktorú som medzičasom prerobil na policu. Doska bola buková laťovka a mala rozmery cca 40×250 cm, hrúbka 38 mm. Šírka a dĺžka boli OK, ale hrúbka sa mi ešte nepozdávala.

Viac menej náhodou ma napadlo využiť ešte jednu dosku. Mal som jednu neskutočne ťažkú a nepraktickú dosku, ktorá sa mi na nič nehodila. Bola to taká škaredá doska ako keby z papiera. Neskôr som sa dozvedel, že ten materiál sa volá MDF. Nebola vhodná na žiaden kus nábytku, nebola vodeodolná a okraje dosky boli veľmi citlivé na mechanické poškodenie. A iba mi tá doska zavadzala.

Keď som si však predstavil, že tento ťažký MDF materiál je súčasť ťažkej pracovnej dosky, tak som sa zrazu na ňu díval trošku ináč. A zrazu nenávidená doska mala nesmiernu hodnotu. Hrúbka 40 mm a dĺžka a šírka podobné ako buková laťovka.

Aby som MDF ako mäkší materiál zakryl zo spodnej strany, použil som rovnaký materiál, z ktorého som plánoval vyrobiť masívne nohy. Tým bola brezová preglejka hrúbky 18 mm.

Zložením týchto troch materiálov som sa dostal na hrúbku pracovnej dosky úctihodných 96 mm. Bolo jasné, že tuto už vibrovať a rezonovať nič nebude. 😉

Ako lepidlo na zlepenie MDF s ostanými dvoma vrstvami som použil polyuretánové lepidlo Bison PU MAX. Lepená plocha bola cca 40×150 cm. Použil som asi 3 balenia lepidla, takže cena za lepidlo nebola práve najnižšia. Bola to moja dovtedy najvǎčšia lepená plocha a mal som z toho trochu obavy.

Ostávalo teda ešte vyriešiť okraje dosky. Vzhľadom na zatiaľ obmedzené možnosti opracovania dreva som zvolil hotový polotovar – opäť bukovú laťovku, ale tentokrát už iba hrúbky 18 mm. V stavebninách som kúpil dosku 200x2000x18 mm, ktorú som prepílil kotúčovou pílou po dĺžke.

Aby sa lepené dosky od seba postupom času neoddelili, zaistil som dosky voči sebe ešte aj drevenými kolíkmi. Tie som lepil vodeodolným lepidlom na drevo od firmy Pattex.

Výsledok

S výsledkom, ako sa podarilo zlepiť dosky k sebe, som bol veľmi spokojný. Doska s výsledným rozmerom 420x1500x96 mm vážila cez 40 kg. To sa ukázalo ako výborný základ pre stabilný pracovný stôl. Ostáva pridať nohy a začistiť/zarovnať hornú pracovnú plochu. Ale o tom v ďalšom diele.

zlepená pracovná doska

Použité náradie

Toto dokážete vyrobiť s naozaj základným náradím:

  • ručná kotúčová píla
  • hobby hoblovačka
  • uholníky, vodováha 180 cm
  • cca 20+ ks zvierok
  • provizórny pracovný stolík
  • ručná japonská píla Ryoba

2 názory na “Homemade hoblica – pracovný stôl a láska k drevu

  1. Spätné upozornenie: Ty si z toho robíš kozy? | Blog Ľubomíra Hosta

  2. Spätné upozornenie: Nohy na stolársky stôl | Blog Ľubomíra Hosta

Nie je možné pridávať komentáre.