Indiánsky nôž Thathánka

O nožích nejen loveckých, Josef Pajl

V knihe „O nožích nejen loveckých“ (ISBN: 978-80-247-3502-3) od Josefa Pajla syn objavil jeden obrázok noža. Bol to nádherne spravený indiánsky nôž s názvom Thathánka. Žial, neboli o ňom žiadne ďalšie informácie. Ale synovi sa zapáčil a mne to začalo vŕtať v hlave.

Vedel by som niečo podobné vyrobiť?

Čepeľ

Ukuť čepeľ z pásovej ocele som si netrúfal. Možno raz niekedy. Ale v nejakom e-shope som objavil lacné hádzacie nože. Na to, že som si chcel vyskúšať niečo ukuť, sa hodili perfektne. Tvar síce nie je úplne indiánsky, ale na hranie pre deti úplne ideálny. 😉

Takže som naštartoval moju provizórnu vyhňu z YTONG tvárnic a upravil tŕň čepele tak, aby som ho vedel osadiť do rukoväte. Oceľ som nahrial plynovým horákom. Tepelnými parametrami ocele som sa zatiaľ nezaoberal a neriešil som zmenu vlastností pri prehriati ocele. Ani som čepeľ nekalil.

rozžeravený klinec vo vyhni

Každopádne toto bol výsledok pokusov. Pár klincov sme skúsili rozklepať tiež. Možno sa budú na niečo hodiť.

Upravená čepeľ z hádzacieho noža

Rukoväť

Správny indiánsky nôž musí mať čepeľ zaistenú koženým pásikom. Je jasné, že to by nedržalo úplne dobre. Takže tuto som si dosť pomohol moderným dvojzložkovým epoxidom. To bola ďalšia vec, ktorú som si chcel vyskúšať pre nejaký budúci projekt. Aby čepeľ nevypadla, poistil som ju ešte aj oceľovým kolíkom. Kolík som spravil asi zo zlomeného vrtáka.

Imitácia Thathanky

Takto zaistená čepeľ už určite neodpadne len tak.

Ostávalo ešte nejako vymyslieť ten kožený pásik. Cielene som vytvaroval rukoväť tak, aby sa rozširovala smerom k ostriu. Ono to takto aj celkom dobre padne do ruky, lebo rozšírená časť plní úlohu záštity. Keď som mal hrubý tvar hotový, vytvoril som na kožený pásik menšiu drážku.

Kožený pásik zapadol do drážky, takže je z väčšej časti chránený pred strhnutím. V drážke drží za pomoci lepidla. Neviem, aké lepidlo som použil, ale nejaké transparentné.

Pre porovnanie si dovolím referenčný obrázok z hore spomínanej knihy od Josefa Pajla. Kvalitou vypracovania sa moja atrapa určite nedá porovnať. Ale syn sa potešil, a to je hlavné.

nôž Thathánka, Josef Pajl

Aktualizácia: o indiánskom noži Thathánka je viacej informácií na webe, ale asi nefugovalo správne vyhľadávanie.