Marudai – tkáčsky stroj z Japonska

Marudai je tkáčsky stroj z Japonska. V Japonsku ich majú niekoľko typov. Tento je ale asi najjednoduchší na vyrobenie a dajú sa na ňom vyrábať zaujímavé vzorované šnúrky. Technika pletenia šnúrok sa zase volá kumihimo. O tejto technike dokonca nájdete knihy aj v slovenčine.

Marudai

Takže ako som vyrábal marudai ja.

Základ boli tieto orientačné rozmery (Marudai Measured Drawing – Japanese Specifications by Michael Hattori).

Horná platňa

Platňa by mala byť vyrobená z tvrdého dreva, aby čo najdlhšie vydržala a nevytvárali sa v nej priehlbiny. Ja som tvrdé drevo nemal poruke, tak som zlepil dve veľkoplošné smrekové dosky. Orentácia vlákien v doskách som použil ako v preglejke – 90°.

Potom prišla na rad horná frézka. Aby som dokázal vyrobiť kruh v priemere cca 27 cm, spravil som si na moju hornú frézku adaptér. Aby som mal adaptér čo najjednoduchší, použil som ako základ to, čo horná frézka Ryobi R18TR-0 poskytuje. Zvyšok bol improvizácia.

Ako prvý som frézoval vonkajší kruh, aby som si nezničil vodiacu stredovú dieru. Tú som ešte potreboval na vyfrézovanie stredovej priehlbiny, ktorá musí mať špeciálny konvexný tvar.

Kontrola tvaru priehlbiny bola opäť čistá improvizácia. Tri klince zatlčené do hrubšej dosky, aby oceľové pravítko bolo pod požadovaným uhlom (priznávam, uhol som neimprovizoval, ale vypočítal).

Frézovanie síce išlo pomerne pomaly, ale nechcel som ofrézovať viac, ako by bolo žiadúce. Ako vidíte na obrázku, materiál uberala poloblúková fréza, pretože týmto tvarom sa dá ku konvexnej priehlbine najlepšie priblížiť. Len to nastavovanie polomeru a príslušnej hĺbky bola trošku otrava.

Keď došla trpezlivosť, hlava začala vymýšlať kreatívnejšie spôsoby vytvorenia priehlbiny. Uhlová brúska naklonená v dvoch uhloch a profil kotúča vytvoril požadovaný tvar. Len som potreboval k tomu ešte ďalší pár rúk.

Uhlová brúska naklonená v dvoch uhloch

Tým bola najdôležitejšia časť pletacieho stroja hotová.

Pokračovanie nabudúce.