Tavenie hliníka – neúspešný pokus

Podľa návodov na internete som si spravil takúto piecku na tavenie hliníka. Použil som:

  • plechové vedro
  • vodárenské trubky
  • teplovzdušná pištoľ
  • sádra
  • piesok
  • teflónová forma na muffiny (koláčiky)
  • oceľová nádoba zo starého hasiaceho prístroja
  • oceľové drôty

Výroba formy

Z bočných strán som do plechového vedra spravil otvory na privádzanie vzduchu dvomi 1″ oceľovými rúrami. 1″ rúra s nátrubkom presne sedela na priemer teplovzdušnej pištole, takže plán bol taký, že teplovzdušnú pištol použijem ako ventilátor na privádzanie vzduchu k horeniu.

Z piesku a sadry (pomer asi 1:1 – približne, nepamätám sa presne) som si priamo do plechového vedra odlial telo piecky. Vnútorný priestor som vytvoril menším vedierkom, ktoré som zaťažil, aby ho nevytláčalo von. Oceľové rúrky som mal pri zalievaní už zasunuté, aby som nemusel robiť dieru cez odliatok.

Takto vyzerali otvory na spodnej časti piecky. Ako vidno, smer je tangenciálny, pretože v strede bude nádobka s taveným hliníkom.

Horné veko som odlial obdobným spôsobom. Do zmesi som umiestnil dve oceľové držadlá a nejaké kusy oceľového drǒtu som použil na vytvorenie armovania.

Z formy som odliatok vyberal, kým ešte odlievaná hmota bola mokrá, ale už držala tvar. Zmes sadry tvrdla dosť rýchlo, takže nebolo treba dlho čakať.

Kedže som formu odlieval v zime, tak som svoj výtvor nechal vysušiť vnútri. Inak by mráz ešte mokrú priecku roztrhal.

Plán bol skvelý.

Tavba hliníka

Keď piecka vyschla, tak som v nej zakúril. Horelo v nej krásne. To, čo vidno ako mriežku vnútri je priestor vytvorený pre moju tavnú nádobku, lebo dookola je nasypané uhlie.

Nepoužívajte ale na tavenie hliníka hnedé uhlie. Mne sa na začiatku valil z piecky takýto nádherný kúdol dymu. Áno, mal som uhlie zadarmo, tak som ho skúsil použiť.

Všetko vyzeralo super, až kým som si nevšimol jednu zásadnú vec. Mal som asi pol litra tekutého hliníka v oceľovej nádobke, keď sa nádobka prepálila vplyvom príliš vysokej teploty. Z nádobky mi tekutý hliník vytiekol rovno do piecky. To by bolo OK, keby tento tekutý hliník rovno neupchal aj prívod vzduchu z teplovzdušnej pištole. Takže reťazová reakcia pokračovala tým, že teplovzdušná pištol nedokázala vyfúknuť tuhnúci hliník z rúrky. A keď cez pištol netiekol vzduch, prepálila sa aj špirála v pištoli.

Čo sa podarilo odliať

Pár hniníkových muffinov sa podarilo odliať. A potom už iba zopár nepodarkov. Nevadí, pôjdu do ďalšej tavby.

Čo sa podarilo zničiť

Podarilo sa spáliť teplovzdušnú pištol. To som už písal. Piecku som sa snažil zachrániť pred tým, aby v nej ztuhol tekutý hliník. Kedže sa tento hliník dostal do prívodnej trubky na vzduch, chcel som sa túto trubku z piecky vytiahnuť. To samozrejme nešlo, takže moja veľká snaha skončila kompletným zničením formy. Takto vyzerala zkaza:

Tento odpad obsahuje nejaké zvyšky hliníka. Ktovie, či z toho niečo pôjde ešte niečo vyťažiť

Nevadí. Budúci pokus bude úspešnejší.