Pomocný vozík na odkaľovanie akvária

vozik-na-odkalovanieUž je to pár rokov, čo sa venujem jednému zo svojich koníčkov. Je to akvaristika, ktorá ma zaujala ešte ako dieťa (otec bol tiež akvarista, ako ináč). Akvaristika je super, lebo popri starostlivosti o rybky sa môžete realizovať aj v úplne iných oblastiach. Najmä vtedy, keď sa snažíte pochopiť princípom fungovania kolobehu v akváriu a tiež tomu, ako ušetriť na niekedy dosť predraženej technike.

Napriek tomu, že som do akvaristických pomôcok investoval pomerne veľa, tie najlepšie z nich som si vytvoril sám. Napríklad externý filter, predlžovák na batériovú odkaľovačku alebo vozík pod veľké vedro na odkaľovanie. A práve o tom vozíku sa podelím práve teraz.

Veľké vedro (priemer 55cm, objem 65 litrov) som si zadovážil pri zakladaní akvária. Presnejšie povedané pri presťahovaní akvária od kolegu, ktorý sa  chcel akvária zbaviť. Veľké vedro poslúžilo ako transportná nádoba na rybky, rastliny aj akváriový štrk a vodu. Iba akvárium a stojan sa viezli samostatne na zadnom sedadle. Za pomoci dvojice takýchto vedier a pár igelitových vriec som dokázal kompletné zariadené 270 litrové akvárium aj s veľkým podstavcom previesť v osobnom aute na dvakrát. Vrátane časti vody. Asi mám v aute fakt veľký kufor, aj keď to nie je dodávka. 🙂

Čo potrebujeme

  • kúsok kuchynskej pracovnej dosky
  • otočné kolieska
  • kúsky hranolčeka a pár drevoskrutiek
  • okružnú pílu
  • akumulátorový skrutkovač

Postup

Kúsok kuchynskej pracovnej dosky sa mi váľal za domom odvtedy, čo som osadil v novej kuchyni kuchynský drez. Vyrezanú časť som proste nevyhodil. Takú hrubú dosku je proste škoda vyhodiť alebo spáliť.

Otočné kolieska som mal z kancelárskeho stolíka pod stôl. Proste som už nepotreboval so stolíkom manipulovať. Kúsky hranola z rozobratej detskej stoličky na kŕmenie. Zvyšok detskej stoličky funguje ako sedadlo pre pilotov formuly F1,, o tom som už písal.

vedro-b072Veľké 65 litrové vedro som používal na odkaľovanie akvária. Je to super, lebo štandardné 10-12 litrové vedro sa pri odkaľovaní 270 litrového akvária naplní hneď. A tak musíte odkaľovanie prerušiť, bežať vedro vyliať a potom môžete pokračovať. Takže sa takto prebehnete 8 až 10 krát.

Prax ukázala, že veľké vedro môžem naplniť asi tak do polovice, aby som ho dokázal ešte bezpečne preniesť cez obývačku a obsah vylial iba do WC a nie na dlážku. Takže keď som sa raz tak znova trápil s prenosom vedra cez obývačku, skrzla mi v hlave spásonosná myšlienka. Za domom som našiel spomínaný kus pracovnej dosky. Okružnou pílou som ho obrezal do tvaru nepravidelného osemuholníka. Samozrejme najprv som si dosku primeral pod dno vedra. Rohy štvorca som trošku zrezal, ale iba tak, aby koliesko po primontovaní bolo mimo podstavy vedra.

Kolieska

kolieskoKolieska môžete do hrubej dosky primontovať priamo. Čím ďalej od seba, tým lepšie pre stabilitu.

Kolieska primontujte tak, aby boli mimo podstavy vedra. Zǘyši sa tým stabilita a vedro sa vám neprevráti.

Zarážky

zarazka

Aby sa vedro pri prevoze z vozíka nezošmyklo z klzkého povrchu pracovnej dosky, do rohov som priskrutkoval kúsky hranolčekov. Dĺžku hranolčeka zvolíme tak, aby od vedra mala malú medzeru a nepresahovala okraje dosky.

Výsledok

A zhruba takto vyzerá vedro pripravené  na odkaľovanie. OK, nejde sa odkaľovať, ale iba fotiť pre potreby blogu a nechcelo sa mi vykladať pripravené drevo na kúrenie. Aj na to sa vedro doma používa – na zhrabané lístie v záhrade, pokosenú trávu atď. A ešte pri jednej aktvite – pri sťahovaní nábytku z jednej izby do druhej, ktoré sa občas deje asi v každej domácnosti.

vozik-na-odkalovanie

Finta

A ešte jedna finta. Uhádnete, prečo sa pod vedrom skrývajú takéto priehlbinky? 🙂

priehlbinky

 Riešenie

Jeden názor na “Pomocný vozík na odkaľovanie akvária

Nie je možné pridávať komentáre.