Angry Birds – nástroj na špehovanie?

Angry Birds - spying tool?Prednedávnom unikli informácie o tom, že NSA získava údaje aj z populárnych hier. Aj z tých pre smartfóny, ktoré sa tešia veľkej obľube. Jednou z nich je napr. Angry Birds – Nahnevané vtáky. Aj ja mám túto hru celkom rád a prešiel som zopár desiatok, možno stoviek, levelov. Ale napriek tomu, že mám túto hru rád, akosi sa nemôžem zbaviť pocitu, že niečo nie je v poriadku. Základná verzia hry je totiž zadarmo a ako iste viete, v dnešnej dobe vám nikto nič zadarmo nedá. Takže kým vy sa hráte, nevedomky poskytujete autorovi hry niečo, čo má pre neho nejakú cenu.

Angry Birds - prístupové práva k polohe, kontaktom, zoznamu hovorov, kalendáru a SMSkám?

Angry Birds – prístupové práva k polohe, kontaktom, zoznamu hovorov, kalendáru a SMSkám?

Čo by to tak asi mohlo byť? Informácia o tom, koľko levelov ste prešli a ako presne dokážete vystreliť operenca z praku asi pre neho hodnotu nemá …
Informácia o vašej polohe, vaše kontakty, súkromné dáta a podobne už ale áno. A vlastne netrvalo dlho a objavila sa kauza v spojitosti s NSA. Denník The Guardian priniesol informáciu o tom, že takáto hra slúži na sledovanie ľudí.

Whuupss…

Približne v tom čase som sa začal zaujímať o to, ako v Androide obmedziť prístupové práva niektorým aplikáciam. A tak som zistil to, že niekde v útrobách nastavení CyanogenModu sa nachádzajú nastavenia, ktorými je možné práva obmedziť. Volá sa to „Privacy Guard“ a nájdete to v nastaveniach pod Settings –> Security –> Privacy Guard. V štandardnom Androide asi podobnú možnosť nenájdete, takže inú možnosť ako povoliť všetky prístupové práva aplikácii, o ktoré si požiada, ani nemáte.

A tak som prešiel zoznam všetkých aplikácií, ktoré mám nainštalované a vǎčšine aplikácií som zobral všetky práva. Zaujalo má však zopár faktov, ktoré sa ešte hodlám preskúmať:

  • Ant Smasher, Angry Birds a vlastne asi všetky hry si žiadali prístup k polohe, kontaktom, zoznamu hovorov, kalendáru, SMSkám a Ant Smasher špeciálne aj právo na nahrávanie zvuku.
  • po odobratí prístupových práv sa niektoré práva „sami“ opäť povolia, napr. som to dokázal opakovane nasimulovať reštartom telefónu
  • táto anomália sa vyskytuje iba pri aplikáciách typu „hra“
  • hry zjavne na pozadí spúšťajú nejakú službu, ktorá sa automaticky spustí pri štarte telefónu

Neviem ako vy, ale neverím, že som tak blbý, že si sám opakovane nevedomky práva povolím. A tiež neverím, že je to taká náhoda, že iba aplikácie typu „hra“ trpia takouto anomáliou. Takže sa pokúsim pohrabať trošku hlbšie. Aspoň sa niečo naučím. 🙂

Ant Smasher - prístupové práva k polohe, kontaktom, zoznamu hovorov, kalendáru a SMSkám? A ešte si vás aj nahrá :-P

Ant Smasher – prístupové práva k polohe, kontaktom, zoznamu hovorov, kalendáru a SMSkám? A ešte si vás aj nahrá 😛