Šialená detská stolička

detska-stolickaA je tu ďalší môj šialený projekt, ktorý vznikol postupne a len tak – v stave náhlej inšpirácie a ako veďľajší produkt niečoho iného.

Ide o detskú stoličku pre deti 5-7 rokov.

Čo potrebujeme

  • detskú škôlkársku stoličku
  • kúsok kuchynskej pracovnej dosky
  • otočné kolieska
  • kúsky hranola a pár drevoskrutiek
  • nápad a vŕtačku s vrtákom 22 mm do dreva

Prvá časť nápadu

Prvá časť nápadu vznikla ako pomocný vozík pri odkaľovaní akvária. Výroba bola rýchla a lacná, vlastne iba z toho, „co dům dal“. Druhý nápad bol pri riešení problému so sedením pre deti. Z malej detskej stoličky už chalani trošku vyrástli a na sedenie pri ich stolíku je stolička vysoká iba 30 cm veľmi nízka. Na štandardnej 45 centimetrovej stoličke im ešte hompáľajú nohy a tak na nej radšej iba polosedia-polostoja. A to nie je príliš vhodná poloha.

Pretože k detskej škôlkárskej stoličke prechovávam určitú úctu vzhľadom na jej vek (ten sa približne rovná jej výške), rozhodol som sa ju ešte znovupoužiť.

A zrazu sa rozsievila žiarovka. Doniesol som spod akvária môj vozík a postavil na neho stoličku. Pravda, stolička sa taktiež trošku kĺzala po povrchu kuchynskej dosky, ale prvý pokus s posadením decka na stoličku vyšiel. Dieťa nespadlo, sedelo dostatočne vysoko pri svojom stolíku a nohy malo spokojne vyložené na okraji vozíka. A keď ešte sa vedelo samo prisunúť podľa potreby.

Bingo!

Druhá časť nápadu

Ako zabezpečiť stoličku proti posunu som vyriešil cestou na WC. Ako ináč. Iba tam človek príde na najbláznivejšie riešenia. Cestou z WC som zabehol po vŕtačku do dielne aj s veľkým vrtákom priemeru 22 mm do dreva.

Priemer nožičky presne sedel s priemerom vrtáka a navyše je ešte aj mierne kužeľovitý. Postavil som teda stoličku na vozík a ceruzkou obkreslil polohu nôh. Po chvíľke boli v doske 4 okrúhle priehlbinky, do ktorých sa dala osadiť stolička.

Záver

Riešenie sa zdá byť výhodné. Vozík mi v prvom rade nezavadzia pod akváriom a detská stolička sa znova používa. V druhom rade majú deti na čom sedieť a ja som si ušetril cestu do nákupného centra. Ak budem potrebovať vozík na odkaľovanie alebo na sťahovanie, stačí mi stoličku vytiahnuť z otvorov a potom ju tam vŕatiť. Vozík ma teda takto 3 funkcie.

detska-stolicka