Ako vie technika niekedy zlyhať

Dnes bol deň detí a ako vraví zákon schválnosti, technika mi totálne zlyhala. Ale bola to tak trochu aj moja chyba.Prvá vec čo zlyhala bola vybitá batéria v mojej zrkadlovke. Áno, podcenil som stav nabitia a riskol to – veď hádam vydrží. Nevydržala a zrkadlovka sa vypla po pár záberoch detí šantiacich na hojdačke.

Vravím si, kašlem na to, budem fotiť mobilom.

Ale aj ten mal svoj deň. Tu som pre zmenu podcenil kapacitu SD karty. Teda nie žeby som mal malú kartu v mobile, veď 12 + 32 GB je vcelku dosť. Ale niečo už bolo natočené a aplikácia Camera, ako som neskôr zistil, dokázala obrázky a video ukladať iba na jednu kartu. Ani to by nebol problém, ak by som nejaké súbory vedel presunúť z jednej karty na druhú. Takže mobil zahlásil, že je karta plná, už pri prvom natáčanom videe. Práve deti vystupovali na ihrisku s nacvičenou olympiádou – spartakiádou a chcel som to zvečniť.

Ako správny geek viem niečo o tom, ako sa dá v smartfóne s Androidom vbehnúť do linuxového shellu, a keď nie je možné súbory presunúť v nejakom grafickou udelátku (nešlo to samozjreme), ako naťukať nejaký magický príkaz, ktorý to zabezpečí. Takže som spustil Terminal Emulator a začal ťukať:

cd /storage/sdcard0/DCIM/Camera
mv IMG* /storage/sdcard1/DCIM/Camera
failed on 'IMG_20130601_142234.jpg' - Cross-device link

WTF? To už som trošku penil a začal tušiť riadnu zradu. Súbory presunúť nešlo a vypisovalo to podivnú chybu, ktorá mi nedávala zmysel. Až neskoršie bádanie ukázalo, že ten neoficiálny softvér (custom ROM) v mobile s názvom CyanogenMod, ktorý som do telefónu nainštaloval má binárku „mv“ nasymlinkovanú na nejaký toolbox:

ls -la /system/bin/mv
lrwxrwxrwx  root  root   2013-06-02 00:02 mv -> toolbox

To už som sa vzdal pokusov o oživenie techniky, problém nechal na riešenie na večer a začal sa venovať deťom.

Doma som sa do mobilu pripojil cez adb shell a ako prvé stiahol aspoň tie fotky, čo som tma mal už nafotené. Pre istotu.

Potom som skúsil presúvať súbory medzi SD kartami cez adb shell, ale ani tu to nešlo. Pritom čítať aj zapisovať na obe karty bolo možné, iba presun súborov medzi kartami zlyhával. Takže prišiel na rad ujo google.

Prvé googlenie naznačovalo, že aplikácia Camera v CyanogenMod vie od istej verzie ukladať fotky na ľubovoľnú SD kartu v mobile. To by riešilo môj problém. Chvíľku som skúšal zistiť presné číslo verzie, ale nakoniec som sa rozhodol spraviť upgrade cca 3 mesiace starého nočného buildu CyanogenMod 10.1, ktorý ešte nie je označený ako stabilná verzia ani zďaleka. OK, pre niektoré modely mobilov už je o tomto čase označený ako CyanogenMod 10.1 RC4 – release candidate.

Upgradol som opäť na aktuálny nočný build a pozrime sa – v nastaveniach fotoaparátu zrazu pribudla možnosť zmeniť miesto, kam mobil ukladá fotky. Super teda, len škoda, že som neupgradol mobil pred konaním oslavy.

 

Storage option in Camera application – added in CyanogenMod 10.1

Vravím si super – páči sa mi, keď v softvéri, ktorý používam pribúdajú nové možnosti a všetko šlape ako hodinky. Ale o dva dni som zistil, že iba tá prvá časť bola pravdou.

Ako sa môžete dočítať napr. tu a tu, zavliekli do buildu nepríjemnú chybu, ktorá sa u mňa prejavila napr. takto:

– upozornenie na dopravnú situáciu mimo mojej trasy v aplikácii Waze
– chybný výpočet prenesených dát pre wifi hotspot
– neschopnosť šifrovať a dešifrovať OTR správy v aplikácii Xabber

 

Samsung Galaxy Note (GT-N7000) running on CyanogenMod 10.1 NIGHTLY build, Android 4.2.2 and kernel 3.0.64-CM
Tethering & portable hotspot – wrong calculation for data limit in CyanogenMod 10.1 RC3

 

A ako napodiv všetko ostatné fungovalo ako po masle.

A zase som o čosi múdrejší. 🙂