Ako nainštalovať slovenčinu do WordPressu

wordpress-logoWordPress je skvelý nástroj na vytvorenie svojej vlastnej stránky alebo blogu. Ak ho však chcete použiť v slovenskom prostredí, treba preložiť anglické frázy do slovenčiny.

Dobrá správa je, že tento preklad do slovenčiny je dostupný a navyše je zadarmo. WordPress je totiž slobodný otvorený softvér (Open Source). Zabudnite teda na hľadanie cracknutej verzie po torrentoch, licenčný kľúč vám nikdy nevyprší. Licenčný kľúč jednoducho neexistuje. 🙂

Preloženie WordPressu do slovenčiny sa spraví stiahnutím lokalizačných súborov. Na slovenskej stránke WordPressu síce nájdete čo treba stiahnuť a odkiaľ, ale už nie nejaký hint na urýchlenie. Takže tuto je postup:

Slovenčinu je potrebné nainštalovať do adresára vasa-stranka.sk/wp-content/languages. Aby sme sa nemuseli každý súbor sťahovať zvlášť, použijeme Subversion klienta a stiahneme všetky súbory pekne naraz. Subversion sa hodi, aj keby ste chceli stiahnuť vývojovú verziu.

V shelli vyťukáme toto (číslo verzie si zmeňte na aktuálne):

cd vasa-stranka.sk/
cd wp-content/
mkdir languages/
cd languages
#svn co http://svn.automattic.com/wordpress-i18n/sk_SK/tags/3.4.2/messages/ ./
svn co http://svn.automattic.com/wordpress-i18n/sk_SK/trunk/messages/ ./

V súbore wp-config.php ešte zmeníte jazyk (premenná WPLANG)

define('WPLANG', 'sk_SK');

a máte WordPress lokalizovaný.

Ak ste ešte zabudli nastaviť pripojenie do databázy, tak to urobte teraz. Nezabudnite si na stránke WordPressu vygenerovať kľúče. A potom už len klik na vasa-stranka.sk/wp-admin/install a máte inštaláciu hotovú.

Držím palce pri písaní prvého blog príspevku.